Pár perc nosztalgia mindenkinek, hogy jöjjenek a szép emlékek!

Utolsó kommentek

2014.03.12. 17:35 blackmoon

Verekedős metró beléptető kapu

A sor kígyózik a metró bejárat felé. Mindenki tudja a dolgát, bérletesek jobbra, bérlet nélküliek balra két sorba rendeződve. Gyorsan haladunk, valahogy olyan gördülékeny minden. A zsebemben előkészítve a három darab alumínium egyforintos, felmarkolom, és gyakorlott mozdulattal szórom be a kapu elején a nyílásba, és megyek is tovább.

01_7.jpg

 

A hatalmas csattanásokra fordulok hátra. Az egyik szerkezetnél egy idős nénike, a három méretes szatyrával bele gabalyodva a gonosz, két oldalról kicsapódó karokba. Mellette egy bliccelési szándékkal az előtte lévő utast szorosan követő fiatal srác fájdalmas arcát látom, ahogy rémülten a legkényesebb testrésze felé kap, és kizuhan üvöltve a feladatát elvégző brutális töksatu közül.

 

02_1.jpg

 

Aztán a karok gyorsan vissza is húzódnak rejtekükbe, várva a következő áldozatra. Nem volt szükség üvöltöző, agresszív IQ bajnok kallerekre, a szerkezet rendületlenül tette a dolgát, lesből, sunyin, könyörtelenül lecsapva amikor kell! Mi így szerettük! 

9 komment

Címkék: közlekedés


A bejegyzés trackback címe:

https://retrokalandozasok.blog.hu/api/trackback/id/tr905857372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellátott utas · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2014.03.12. 20:00:39

Nyáron jártam Moszkvában - ott még működnek az ilyen masinák a metróállomások egy részén, de már pénzbedobás helyett mágnesbetétes kártyával lehet átjutni rajtuk. A szentpétervári metróban nem láttam egyet se, ott viszont még mindig tantuszt (oroszul zseton) árulnak azoknak, akik nem váltanak feltöltős kártyát vagy bérletet.

Uni1002 2014.03.12. 20:10:49

Diákkoromban, ('60-as évek vége), csak egyszerűen hereverőnek hívtuk eme szellemes szerkezetet.
20Ft volt egy bérlet, az összes pesti villannyal hajtott BKV járműre.

Túrós (törölt) 2014.03.12. 20:31:04

valóban sokat lehetne spórolni az orkokon :D

womBATMAN 2014.03.12. 21:39:40

Engem gyerekként rohadtul meglepett, hogy eltüntek ezek a kapuk, akkoriban még csak a nyugatiig járt a 3-as metró és a nagypapámmal mentünk naponta határ út - népliget viszonylatban oda - vissza.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.12. 22:21:14

Azért voltak hiányosságai ennek az eszköznek.
Ha nem volt ellenőr, akkor mindenki a bérleteseknek fenntartott kapukon ment át. No és némi tornász tehetséggel át lehetett ugrani rajta. :)

ingyenebed 2014.03.13. 09:08:56

@álfirkász:

ma ez már nem probléma.
1. ember magas
2. a bérlet is elektronikus, kártyás, ugyanúgy mint a jegy.
3. értelmes úgy megcsinálni, hogy alapból zárva legyen, és az érvényes jegyre nyisson. akkor nem üt meg senkit.

persze ügyes a fidesz bkk, lopásra fogják használni ezt is.
mert ugye kártyával lehetne csinálni használatarányos fizetést is, ha kifele is lehúzod a kártyát.
de ők órás fizetést fognak bevezetni, ami ugye lopás.
hiszen ugyanannyit fizetek, ha két megállót megyek, mintha huszat.

Zsuzsanna Császár 2014.03.13. 09:20:41

@Uni1002: A budapesti metro első szakaszát 1970-ben adták át, "felszabadulásunk" 25., és Lenin születésének 100. évfordulója alkalmából. A hatvanas években a Szovjetúnióban lehetett csak bujócskázni a "hereveróvel". Durva darab volt, az szentigaz...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.03.13. 09:24:12

"Nem volt szükség üvöltöző, agresszív IQ bajnok kallerekre, a szerkezet rendületlenül tette a dolgát, lesből, sunyin, könyörtelenül lecsapva amikor kell!"

???? Azért szeretted ezeket a kapukat, mert
*lesből*
*sunyin*
*könyörtelenül*
dolgozott???

Akkor mi a bajod a mostani ellenőrökkel???

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.13. 17:04:31

@Hoppácska: akkoriban az ellenőrök többsége kultúrember volt, inkább nekik kellett tartani a bliccelőktől.
Manapság úgy veszem észre, a metróban működő "ellenőrök" többsége izomagyú tahó, akik csak arra jók, hogy a jegy nélkül besurranó hajléktalanokat összeverjék. (egy ilyen esetnek szemtanúja voltam és őszintén sajnálom, hogy csak utólag kapcsoltam, hogy rendőrt kéne hívni és feljelenteni azt a köcsög állatot, aki egy nála kb. 40 kilóval könnyebb, részeg hajéktalan arcát verte ököllel)
süti beállítások módosítása