Pár perc nosztalgia mindenkinek, hogy jöjjenek a szép emlékek!

Utolsó kommentek

2013.08.23. 13:55 blackmoon

Rubik kocka

01.jpg

Leírása:


1974- Rubik Ernő eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni. Az első problémába akkor ütközött, amikor nem tudta, hogy hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy idő után a gumiszalagok elszakadtak, majd próbálkozott mágnesekkel is, de úgy meg könnyen szétesett a kocka, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat. Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik Ernő – saját bevallása szerint – csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas (mivel ezért alkotta meg), hanem jó játék, és így értékesíthető is. A kocka színezésre Rubik Ernő külön gondot fordított; ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy átellenes (párhuzamos) oldalai a sárga komponensben különböznek; tehát így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld. Sikerét leginkább annak köszönheti, hogy 3 dimenziós, és akárhogy is mozgatjuk, a játék egy darabban marad.


Forrás: Wikipedia

 

Nos, annak idején mi is izgatottan vettük kézbe, hiszen mindenkinek volt, így hát nekünk is kellett! Persze soha az életben nem sikerült "hivatalosan" kirakni. A sikertelen próbálkozások után jöhetett a két trükk: a matricákat átragasztgatni, vagy amit nagyon szerettünk: szétpattintottuk a kis kockákat, és amennyiben megtaláltuk a szétrobbanó összes darabot, újra összeraktuk, immár a színek szerint. Arra emlékszem, az utolsó darabot roppant nehéz volt bepajszerolni..... Aztán innen már könnyen ment a pepita alakzat kiforgatása. 
A frissen vásároltakat meg lehetett ismerni a nyöszörgő, nehézkes hangjáról, a profik pedig szinte egy újjal pörgették a sorokat. Leejtés esetén atomjaira hullott szét. Nagyon szerettük, igaz, pár hónap alatt elkopott a varázsa, és ment a polcra a többi kacat mellé.....

 

rubik 2.jpg

 

 

Az igazi "kockák" a keményebb 5x5-ös konstrukcióval elégedtek csak meg.

A kocka kapcsán számos világrekord is született, és a mai napig a reneszánszát éli, főleg külföldön sikeres manapság is.

 

 

  

Szólj hozzá!

Címkék: játék rubik kocka


A bejegyzés trackback címe:

https://retrokalandozasok.blog.hu/api/trackback/id/tr655472668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása