Pár perc nosztalgia mindenkinek, hogy jöjjenek a szép emlékek!

Utolsó kommentek

2014.03.13. 12:01 blackmoon

A legendás műanyag ülőke

Mai górcső alá kerülő tárgyunkat talán csak a mai fiatalokon kívül mindenki ismeri, a nyolcvanas években egy ország kortyolta rajta a reggeli kávéját, vagy kínozta magát a népes vendégségben kuporogva rajta más ülőhely hiányában. 

 

01_8.jpg

 

 

Kemény, kopogós műanyag, jellegzetes homokóra formájú külalak, jellemzően piros, fehér, fekete, kék, vagy akár sárga, esetleg zöld kivitelben. A középen összeilleszthető alkalmatosság gyakran pont ott, a legkritikusabb részén csuklott ketté a testesebb egyedek alatt, nagy derültséget okozva.

De lássuk mi mindenre lehetett kitűnően alkalmazni. Hát persze hogy a gyerekek kedvenc játékszere volt elsősorban. Ki ne látott volna a nagyszoba perzsa utánzatú szőnyegén a képzeletbeli Wartburgokban, Skodákban ülő, vadul kormányzó vigyorgó lurkókat a lábuk közé vett, és kitűnően stabilizálható készséggel. 

 

02_2.jpg

 

 

Aztán persze a mindenkit őrületbe kergető dobolás! A szerencsések akiknek egy komplett szett állt rendelkezésre belőle, egészen profi szerkót lehetett tákolni belőle, kiegészítve párnákkal, puffokkal, és persze a konyhaszekrényből kicsempészett fazekakkal. A rögtönzött koncertnek a szomszédok látogatása vethetett csak véget.

Aztán a levehető tető! A parkban egymásnak dobálva nagyon szépen repült. Lehetett benne süteményt felkínálni, a kutyának felszolgálni a rizses húst vacsorára, esetleg kettőbe bele állva eszement tempóban lehetett vele korcsolyázni a szőnyegen! És persze az ilyen nem rendeltetés szerű használat következtében a repedt tetőt visszarakva vártuk az áldozatot aki elfoglalja rajta helyét, és a pimasz ülőke később felállva makacsul csimpaszkodott a becsíptetett Trapper farmer segítségével viselője ülepéhez....

A bagózástól eltiltott családfőnek féltve őrzött kincse volt, hiszen akár több doboz Szimfóniát is el lehetett rejteni a bendőjében, ártatlan, erkélyen történő levegőzős - ücsörgős cselekménynek álcázva a titkos füstölést, számonkérés esetén nyugodt szívvel kifordított üres zsebekkel, feltartott tenyerekkel..... én drágám? Hogy képzeled? Már egy hónapja nem vettem cigit!....

Aki esetleg pár hét betegszabadságra vágyott, megkaphatta könnyedén, nem volt más dolga, mint előkapni az asztal alól, és uzsgyi fel rá, gyerünk virágot locsolni! Az esés garantált volt a szétbicsakló közepe következtében.

 

03.jpg

 

 

Manapság persze kinek örömére - bánatára átvette a megbecsült helyét a mindenféle, bútor áruházas termék, melynek egyetlen darab árából akkoriban egy pótkocsis IFA raktér kapacitásának megfelelő mennyiséggel lehetett volna elárasztani a lakosságot, ahogy azt tették is a forgalmazók ezzel a zseniális termékkel. Van még aki használja a mindennapokban? Szerettétek ugye?

5 komment

Címkék: bútor


A bejegyzés trackback címe:

https://retrokalandozasok.blog.hu/api/trackback/id/tr15858284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Überspannung 2014.03.13. 21:26:39

kábeldobnak használom

gmacsa 2014.03.14. 05:41:52

Teraszomon és a fürdőszobában is használom...

azbesztos 2014.03.14. 12:53:16

Tényleg nehezen dőlt fel és szennyestartónak is kíváló volt.

lutria 2014.03.15. 18:30:21

A faterom annál a műanyagipari cégnél dolgozott ahol ezeket gyártották,úgyhogy az akkor "szokás szerint" haza is került belőle,még mindig van a ház körül 3-4 darab belőlük.
süti beállítások módosítása